Οι Έλληνες δεν πάνε στον οδοντίατρο! Στοιχεία από μελέτη της Ε.Ο.Ο


Την… κακή σχέση που έχουν με τον οδοντίατρό τους οι Έλληνες δείχνει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). Η πλειοψηφία των ενηλίκων επισκέπτεται σπάνια τον οδοντίατρο –δηλώνει μάλιστα ότι δεν έχει δαπανήσει περισσότερα από 50 ευρώ για οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Το αποτέλεσμα είναι λιγότερο ή περισσότερο… εμφανές καθώς η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος «εξαπλώνονται» ραγδαία ιδίως στον αγροτικό πληθυσμό καθώς και στα λιγότερο εύρωστα κοινωνικά στρώματα. Ως αίτια αυτής της στάσης αναφέρονται η ανεπαρκής κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το υψηλό κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας.


Τα αποτελέσματα της έρευνας
Ειδικότερα, η επιδημιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης τριετίας του «Προγράμματος Προαγωγής και Καταγραφής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού» της ΕΟΟ έδειξε ότι:

• Σχεδόν το 50% του πληθυσμού (ασφαλισμένοι ΟΓΑ και Οργανισμός Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ΟΑΕΕ) δεν έχει καμία σχεδόν κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας, ενώ το υπόλοιπο 50% (κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ) έχουν περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

• Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων επισκέπτεται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία (84,7% εφήβων, 92,5% ενηλίκων, 81,7% υπερηλίκων), ενώ τους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών επιλέγουν κυρίως υπερήλικες (14,6%) και άτομα με κατώτερη εκπαίδευση, σε αντίθεση με το 1,8% μόνο των ατόμων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

• Η έκταση της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας προσβάλει περισσότερο, τα άτομα που ζουν στις μικρότερες πόλεις, τις αγροτικές περιοχές και τα άτομα με χαμηλότερο εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο.

• Οι ανάγκες φροντίδας των δοντιών μένουν ακάλυπτες κατά 50% στους έφηβους και ενήλικες και στο σύνολο τους σχεδόν στα πεντάχρονα (87%) και στην τρίτη ηλικία (92%) με αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των δεικτών από ηλικία σε ηλικία που καταλήγουν σε περιοδοντίτιδα στους ενήλικες και απώλεια δοντιών στην τρίτη ηλικία.

• Μόνον ένας στους τρεις ενήλικες αγροτικών περιοχών και χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου φέρει προσθετική οδοντιατρική εργασία και ένας στους τρεις επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο και πρόληψη. Την ίδια στιγμή, ποσοστό 31% έχει χάσει όλα τα δόντια στην κάτω γνάθο και 41% στην άνω γνάθο και φέρουν ολικές οδοντοστοιχίες.

• Η πλειοψηφία των εφήβων (51,6%) κάνει χρήση των οδοντιατρικών υπηρεσιών αραιά και κυρίως για έλεγχο (57,6%) και πόνο (20%), ενώ οι ενήλικες για έλεγχο (36,2%) και αποκατάσταση (35,6%) και οι υπερήλικες για πόνο (21,8%) αλλά και για αποκατάσταση (62,4%).

Όλες οι ηλικιακές ομάδες, δήλωσαν ότι η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται από την στοματική τους υγεία, και ιδιαίτερα η ομάδα των υπερηλίκων. Η επίδραση αυτή αφορά ιδιαίτερα στον περιορισμό των δραστηριοτήτων, στην ψυχολογική κατάσταση (δυσφορία), τη σωματική ανικανότητα και την κοινωνική ανικανότητα, κυρίως των υπερηλίκων.

Παράλληλα, οι ομιλητές παρουσίασαν τις δράσεις του νέου προγράμματος Καταγραφής και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, για την τριετία 2010-2013, που περιλαμβάνουν ένα σημαντικό Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας με τη μέθοδο Βιωματικής Μάθησης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που μέσω της ενημέρωσης και της διαμόρφωσης ή τροποποίησης συμπεριφορών των ατόμων, στοχεύει στη διατήρηση ή βελτίωση της υγείας τους. Βασίζεται σε παιδαγωγικές τεχνικές όπως: παιχνίδια, role plays, θεατρικά, καλλιτεχνικές δημιουργίες, αφήγηση ιστοριών κτλ.

Οι ηλικίες 9-12 και 13-15, διαπιστώθηκε ότι έχουν τα περισσότερα προβλήματα στοματικής υγείας (τερηδόνα και ουλίτιδα), γι’ αυτό και αποτελούν τις ηλικίες- στόχο, για την υλοποίηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους εκπαιδευτικούς, στην αίθουσα (στις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες), σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους και την Οργανωτική Επιτροπή Συντονισμού και Εφαρμογής.

Σημειώνεται ότι μέσω του Προγράμματος Καταγραφής και Προαγωγής της Στοματικής Υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού, που σχεδίασε και υλοποίησε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη της Colgate, εκπονήθηκε ο πρώτος επιδημιολογικός χάρτης στην Ελλάδα και θεσπίσθηκε ο Νοέμβριος ως Μήνας Στοματικής Υγείας. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος, από το 2001 έως και σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί περισσότερα από 300.000 παιδιά σε θέματα που αφορούν στη σωστή στοματική υγιεινή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ