Ένα πεπτίδιο οδηγεί στο τέλος της χρήσης του οδοντιατρικού τροχού;

Σύντομα έρχεται η εποχή όπου οι οδοντίατροι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον τροχό. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Nano.
Ένα νέο πεπτίδιο, ενσωματωμένο σε μια μορφή τζελ ή σε ένα τύπο λεπτού φιλμ τοποθετείται στην κοιλότητα των δοντιών, βοηθώντας τα κύτταρα του δοντιού να αναγεννηθούν σε διάστημα ενός μηνός. Αυτού του είδους η τεχνολογία είναι η μοναδική στο είδος της.
Το νέο τζελ μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για έμφραξη των κοιλοτήτων των δοντιών και τη χρήση του οδοντιατρικού τροχού ή ακόμα και τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες της ενδοδοντικής θεραπείας.
” Δεν είναι σαν οδοντόβουρτσα, η οποία προλαμβάνει το σχηματισμό κοιλοτήτων “
αναφέρει η Nadia Benkirane – Jessel, επιστήμονας από το Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale και συγγραφέας της έρευνας.
” Με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε το να επανορθώσουμε το σχηματισμό κοιλοτήτων, αφού εμφανιστούν “
Το τρόχισμα των δοντιών και η έμφραξη τους είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία. Οδοντίατροι εμφράσσουν εκατομμύρια κοιλότητες στη διάρκεια ενός έτους στις ΗΠΑ. Παρ’ όλο που χρησιμοποιείται και η αναισθησία, ορισμένοι ασθενείς δεν αντέχουν καν τον ήχο του τροχού.
Η νέα έρευνα μπορεί να κάνει την επίσκεψη στον οδοντίατρο, πολύ περισσότερο ευχάριστη, αναφέρει η Benkirane – Jessel. Αντί της χρήσης του τροχού, μία γρήγορη χρήση του τζελ ή τοποθέτηση του φιλμ μπορεί να θεραπεύσει το δόντι.
Τα σκευάσματα αυτά, περιέχουν ένα πεπτίδιο, MSH (melanocyte-stimulating hormone). Προηγούμενα πειράματα, έχουν δείξει ότι το MSH βοηθάει στην αναγέννηση οστού. Λόγω της παρόμοιας σύστασης των δοντιών και των οστών, οι Γάλλοι επιστήμονες, εξήγησαν πως σκέφθηκαν να εφαρμόσουν το MSH στα δόντια.
” Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν κοιλότητες δοντιών σε ποντίκια στα οποία εφάρμοσαν το σκεύασμα αυτό. Μετά από ένα μήνα, οι κοιλότητες είχαν εξαφανιστεί “
λέει η Benkirane – Jessel.
Βέβαια, αναφέρεται σαφώς πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το MSH για την πρόληψη της εμφάνισης της τερηδόνας, αλλά μόνο για να την θεραπεύσει. Οι άνθρωποι θα χρειάζεται ακόμη να βουρτσίζουν, να χρησιμοποιούν το νήμα και στοματικά διαλύματα για την προστασία τους από τους τερηδονικούς κινδύνους.
Το μόνο που αλλάζει είναι η θεραπεία αυτών, και φυσικά η μη χρήση του τροχού.
” Αυτή η διαδικασία θεραπείας και η μη χρήση τροχού, θα έχει σίγουρα αρκετά πλεονεκτήματα “
αναφέρει ο Hom-Lay Wang, οδοντίατρος στο Πανεπιστήμιο του Michigan.
” Οι κοιλότητες και το τρόχισμα μπορούν να καταστρέψουν τη ζωτικότητα του πολφού ή ακόμα και να προκαλέσουν κάταγμα. Η αναγέννηση του δοντιού μπορεί να αποτρέψει την θεραπεία με στεφάνες που ακολουθεί πολλές φορές την έμφραξη. “
Βέβαια, αναφέρεται πως η αναγέννηση του δοντιού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αρχή σε μικρό αριθμό περιπτώσεων. Οι περισσότερες κοιλότητες θα χρειάζεται ακόμα να τροχιστούν και να εμφραχθούν, με τον παραδοσιακό τρόπο.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές έρευνες, για πολλά χρόνια, και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το MSH σε ευρύ επίπεδο, θα πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής και των κλασικών θεραπευτικών επιλογών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Νεογιλα δοντια

Αναπνοή από το στόμα