Οξεία πολφίτιδα

Οξεία πολφίτιδα
Οξεία πολφίτιδα καλείται η έντονη φλεγμονή του πολφού του δοντιού. Ο πολφός είναι το σύνολο των νεύρων και των αγγείων που υπάρχουν μέσα σε κάθε δόντι και στις ρίζες του. Η οξεία πολφίτιδα εκδηλώνεται με πολύ έντονο πόνο, ο οποίος διαρκεί λίγα λεπτά (ή μπορεί να είναι και συνεχής) και προκαλείται από κάποιο ερέθισμα, όπως το ψυχρό ή το θερμό. Χαρακτηριστικό της πολφίτιδας είναι ότι ο πόνος συνεχίζεται και μετά την παύση της δράσης του ερεθίσματος. Σε προχωρημένα στάδια της (οξεία πυώδης πολφίτιδα), ο πόνος είναι πλέον αφόρητος -ιδίως όταν ο ασθενής ξαπλώσει- και διάχυτος.. Πολλές φορές ο πόνος εκδηλώνεται και αυτόματα, χωρίς δηλαδή να τον προκαλέσει κάποιο ερέθισμα.
Που οφείλεται;
Η φλεγμονή του πολφού(νεύρου) είναι η αντίδραση του πολφού σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα με κυριότερο από αυτά την τερηδόνα. Επίσης μπορεί να την προκαλέσουν, ο τραυματισμός του δοντιού από κάποιο κτύπημα ή και κάποια εργασία που έγινε στο δόντι (σφράγισμα, τρόχισμα για να μπει κάποια θήκη, κλπ). Στα αρχικά στάδια της η οξεία πολφίτιδα (οξεία ορώδης πολφίτιδα) μπορεί να μην είναι καταστρεπτική για τον πολφό, αν όμως δεν αντιμετωπιστεί μεταπίπτει στην οξεία πυώδη πολφίτιδα η οποία είναι και καταστροφική για τον πολφό του δοντιού.
Πρόληψη
Η ανεύρεση και έμφραξη των τερηδονισμένων δοντιών με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης αυτής της επώδυνης κατάστασης.
Διάγνωση
Η διάγνωση τίθεται με βάση τα συμπτώματα και κυρίως τα χαρακτηριστικά του πόνου (διάρκεια, τι τον προκαλεί, κλπ). Επίσης η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία βοηθούν σημαντικά την διάγνωση. Επειδή πολλές φορές ο πόνος είναι διάχυτος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να εντοπισθεί το υπαίτιο δόντι.
Αντιμετώπιση
Στα πολύ αρχικά της στάδια, η οξεία πολφίτιδα είναι μια κατάσταση θεωρητικά αντιστρεπτή. Τις περισσότερες όμως φορές η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση του πολφού (ενδοδοντική θεραπεία).
Απόστημα
Το οξύ ακρορριζικό απόστημα είναι μια πυώδης φλεγμονή των περιρριζικών ιστών (οι ιστοί που περιβάλλουν την ρίζα του δοντιού), η οποία οφείλεται σε επέκταση μολύνσεως που υπάρχει στους ριζικούς σωλήνες (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού).
Το οξύ ακρορριζικό απόστημα οφείλεται σε μικρόβια ή τοξίνες μικροβίων που αφού μόλυναν τον ριζικό σωλήνα της ρίζας του δοντιού (το κεντρικό μέρος κατά μήκος της ρίζας του δοντιού από όπου διέρχονται τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού), εξέρχονται από το ακρορριζικό τρήμα (η τρύπα στο κάτω άκρο της ρίζας από όπου βγαίνουν τα αγγεία και τα νεύρα του δοντιού) και μολύνουν τους γύρω περιρριζικούς ιστούς.
Η ποικιλία και η δύναμη των μικροβίων καθώς και η ικανότητα άμυνας του οργανισμού καθορίζουν την ένταση και την έκταση που θα πάρει η φλεγμονή. Το πύο που συγκεντρώνεται αποτελείται από νεκρά κύτταρα και μικρόβια και είναι προϊόν της «μάχης» του οργανισμού απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια έχουμε συνεχή πόνο που χειροτερεύει με την επαφή του υπαίτιου δοντιού (με το αντίστοιχο δόντι της άλλης γνάθου ή κατά τη μάσηση), ενώ το δόντι δίνει την αίσθηση ότι είναι ψηλότερο από τα άλλα. Στην συνέχεια λόγω της δημιουργίας του πύου που αρχίζει και πιέζει τα νεύρα της περιοχής, ο πόνος γίνεται πολύ ισχυρός και σφυγμώδης. Τέλος μετά από μερικές μέρες αρχίζει και εμφανίζεται και πρήξιμο καθώς το πύο πλέον έχει επεκταθεί στους γύρω ιστούς. Σε αυτό το στάδιο ο πόνος γίνεται πιο ήπιος. Δεν είναι λίγες οι φορές που το πύον δημιουργεί μια τρύπα στα ούλα (συρίγγιο) και εξέρχεται στην στοματική κοιλότητα. Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος και το πρήξιμο σιγά-σιγά υποχωρούν. Πολλές φορές επίσης κατά το οξύ στάδιο του αποστήματος με τον πολύ δυνατό πόνο μπορεί να υπάρξει πυρετός και κακουχία.
Θεραπεία
Η θεραπεία αποσκοπεί κατ αρχήν στην ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο. Αυτό γίνεται με απομάκρυνση του πύου με κατάλληλους χειρισμούς είτε διαμέσου της ρίζας του δοντιού, είτε όταν αυτό δεν είναι δυνατόν με διάνοιξη του αποστήματος με μια μικρή τομή. Ταυτόχρονα χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβίωση. Αφού παρέλθει η οξεία φάση και ο ασθενής ηρεμήσει γίνεται ενδοδοντική θεραπεία..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ