Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να σχετίζεται με οστική απώλεια σε άτομα με περιοδοντίτιδα.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος αυτού του μήνα του περιοδικου Journal of Periodontology βρέθηκε πως άτομα με περιοδοντίτιδα που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν οστική απώλεια, τη νούμερο ένα αιτία οδοντικής απώλειας.

ΣΙΚΑΓΟ-Απρίλιος 4, 2007-Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος αυτού του μήνα του περιοδικου Journal of Periodontology βρέθηκε πως άτομα με περιοδοντίτιδα που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν οστική απώλεια, τη νούμερο ένα αιτία απώλειας δοντιών.
Ερευνητές μελέτησαν ποντικους στους οποίους προκλήθηκε περιοδοντική νοσος. Μία μελέτη δεν εκτέθηκε στο κάπνισμα ενώ οι άλλες δύο ομάδες εκτέθηκαν είτε σε 30 ημέρες εισπνοής καπνού από μη ελαφριά τσιγάρα(τσιγάρα που περιέχουν περισσότερη πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα) ή ελαφριά τσιγάρα(τσιγάρα που περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα πίσσας, νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η οστική απώλεια ήταν μεγαλύτερη στα υποκείμενα που εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα ανεξάρτητα αν προερχόταν από ελαφριά ή μη ελαφριά τσιγάρα σε σχέση με αυτά που δεν εκτέθηκαν καθόλου σε καπνό.
΄΄Προηγουμενες κλινικές μελέτες έχουν δείξει μία ισχυρά θετική συσχέτιση μεταξύ καπνίσματος και ουλικών νοσημάτων. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι μοναδική επειδή αξιολογεί την επίδραση του παθητικού καπνίσματος στην περιοδοντίτιδα΄΄, εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης G.D.R.N.Filho, DDS.
΄΄Αυτή η μελέτη πραγματικά θεμελιώνει το γεγονός πως ακόμη κι αν δεν καπνίζουμε οι επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος μπορεί να είναι καταστροφικές. Μέρος της διατήρησης ενός υγιούς τρόπου ζωής θα πρέπει να περιλαμβάνει την αποφυγή τοποθεσιών με πολύ καπνό κλαμπ, μπαρ ακομη κι ορισμένα εστιατόρια΄΄, αναφέρει ο PD.Miller, Jr, DDS και πρόεδρος της ΑΑΠ. ΄΄ Η Ακαδημία ενισχύει τις πολεις που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμο του καπνίσματος στα νοσοκομειακά ιδρύματα έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουν όχι μόνο το χρονο τους εκεί αλλά και να έχουν μία καλύτερη συνολική υγεία΄΄.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ