Τι είναι η σοδοβολή;
Πριν τη σοδοβολή
Η σοδοβολή είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος για να απομακρύνει χρωστικές που επικάθονται στα δόντια, όπως οι χρωστικές του τσιγάρου και την οδοντική πλάκα.

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο εκτοξεύει σόδα με νερό πάνω στα δόντια. Το αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση των χρωστικών, ακόμα και στα πιο απροσπέλαστα σημεία των δοντιών. Μετά το τέλος της σοδοβολής ο οδοντίατρος θα προβεί σε φθορίωση των δοντιών με ένα ειδικό gel.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της σοβοδολής είναι η αφαίρεση πρωτίστως της τρυγίας (πέτρα) από τα δόντια.




Είναι ασφαλής η σοδοβολή;
Η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση είναι ναι, αν τηρούνται οι κατάλληλοι κανόνες ασφαλείας.
Η σόδα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική από το 1970, καθώς έχει το βασικό χαρακτηριστικό να διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, όταν έρχεται σε κρούση με αντικείμενα. Δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη και δεν προκαλεί άλλου είδους παθήσεις στα δόντια ή τα ούλα.
Στη σύγχρονη οδοντιατρική ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε διάφορους τύπους σόδας με πολύ μικρούς κόκκους (της τάξεως των 60-100νμ), ώστε να αφαιρέσει την υπερουλική (πανω από τα ούλα), αλλά και την υποουλική (μέσα στα ούλα) πλάκα.

 
Μετά τη σοδοβολή

Η φθορίωση που ακολουθεί τη σοδοβολή γίνεται, διότι εκτός από τις χρωστικές κατά τη διάρκεια της σοδοβολής αφαιρείται και η βασική μεμβράνη της αδαμαντίνης, ένα προστατευτικό βιοφιλμ από πρωτεΐνες. Η διαδικασία «επισκευής» της μεμβράνης από τις πρωτεΐνες του σάλιου διαρκεί 2-3 ώρες. Η φθορίωση ενισχύει την άμυνα των δοντιών προσφέροντας φθόριο.
Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για 3 ώρες μετά τη σοδοβολή;
1.Να καπνίσετε
2.Να φάτε ή να πιείτε οτιδήποτε έχει χρωστικές (πχ καφές, μαύρο τσάι)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ