Αναπνοή από το στόμα


Η αναπνοή από το στόμα (mouth breathing), είναι μια από τις πιο παραμελημένες δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, που επηρεάζουν σημαντικά τη στοματική κοιλότητα και τα δόντια του ανθρώπου.
Αναπνοή από το στόμα
ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
Ο άνθρωπος, φυσιολογικά, αναπνέει από τη μύτη. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, όταν π.χ. τρέχει, ανοίγει το στόμα και αναπνέει και απ’ αυτό. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις (π.χ. αλλεργίες, κρεατάκια, στραβό διάφραγμα) που η αναπνοή από τη μύτη δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναπνέει συνέχεια από το στόμα, ακόμα και όταν κοιμάται. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουναλλεργίες που προκαλούν οιδήματα της μύτης, φράσσεται η αεροφόρος οδός, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να στέλνει εντολή να ανοιχτεί το στόμα. Αν το στόμα παραμείνει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, μια σειρά από γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη στοματική κοιλότητα.


Η αναπνοή από το στόμα προκαλεί ξηροστομία (ξηρό στόμα). Ο ασθενής ξυπνάει το βράδυ για να πιει νερό και το πρωί έχει έντονη ξηρότητα στο στόμα του. Ένα στόμα χωρίς σάλιο, το φυσικό καθαριστικό των δοντιών, είναι επιρρεπές στη τερηδόνα. Είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε σε ασθενείς που αναπνέουν από το στόμα περισσότερη τερηδόνα στα μπροστινά δόντια και κυρίως στους τομείς απ’ ότι στα πίσω. Αυτό γίνεται, γιατί τα μπροστινά δόντια βγαίνουν εκτός των χειλιών κατά τη διάρκεια της αναπνοής από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται περισσότερο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της αναπνοής από το στόμα, ο αέρας περνάει πάνω από τα μπροστινά δόντια και τα στεγνώνει συνέχεια.
Αναπνοή από το στόμα
ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
Τα δόντια δεν έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο (θέση κεντρικής σύγκλησης), καθώς το στόμα παραμένει ανοιχτό, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν τη σωστή θέση τους στο στόμα. Αυτό γίνεται, διότι το κάθε δόντι έχει τον ανταγωνιστή του με τον οποίο προσαρμόζεται, ώστε η μάσηση να γίνεται σωστά. Αν δεν έρχεται σε επαφή το ένα δόντι με το άλλο, τα δόντια αρχίζουν να μετακινούνται «ψάχνοντας» το ένα το άλλο.


Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω για να ανοίξει η αεροφόρος οδός με αποτέλεσμα να γυρνούν προς τα πάνω και τα μάτια του ασθενή. Για να μην γίνεται αυτό ο ασθενής τοποθετεί το κεφάλι του μπροστά από το λαιμό (όπως τα κοτόπουλα). Η θέση αυτή του κεφαλιού προκαλεί την ανάπτυξη της κλείδας (το κόκαλο που βρίσκεται δεξιά και αριστερά από το λαιμό) προς τα πάνω και εμπρός (παίρνει την μορφή του φτερού). Οι ώμοι γυρνάνε και γέρνουν προς τα εμπρός για να υποστηρίξουν την κλείδα.
Αναπνοή από το στόμα
ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ
Ο ασθενής κρατάει τη γλώσσα του χαμηλά στο έδαφος του στόματος, ώστε να ανοίξει την αεροφόρο οδό. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν υπερτροφικές αμυγδαλές. Η γλώσσα είναι ο πιο δυνατός μυς του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της κατάποσης φυσιολογικά η γλώσσα κινείται προς τα πάνω και κολλάει στον ουρανίσκο. Στην περίπτωση της αναπνοής από το στόμα η γλώσσα μαθαίνει να μένει χαμηλά και κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Η κίνηση που κάνει είναι εμπρός και κάτω (βρεφική κατάποση). Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η γλώσσα σπρώχνει τα μπροστινά δόντια προς τα εμπρός δημιουργώντας κενά μεταξύ των δοντιών τα οποία αρκετές φορές συστρέφουν. Η τελική εικόνα είναι ένα κενό ανάμεσα στα μπροστινά δόντια στο σχήμα της γλώσσας.


Επισκεφτείτε τον οδοντιατρο σας αν έχετε εντοπίσει στον εαυτό σας ή στα παιδιά σας κάποια από αυτά τα συμπτώματα.
Παρακολουθήστε τον τρόπο που κοιμούνται τα παιδιά σας. Αν εντοπίσετε ότι κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος ίσως σας παραπέμψει και σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών, παρατηρήστε αν εξακολουθεί να έχει βρεφική κατάποση. Τοποθετήστε λίγο νερό στο στόμα του και ανοίξτε τα χείλη του για να δείτε αν η γλώσσα κατά τη διάρκεια της κατάποσης ακουμπάει στον ουρανίσκο. Αν κατά τη διάρκεια της κατάποσης η γλώσσα κινείται εμπρός και κάτω (βρεφική κατάποση), ενημερώστε τον παιδίατρο σας στο επόμενο ραντεβού.
Αν ροχαλίζετε, νιώθετε ατονία, έχετε άπνοια, έχετε προβλήματα στη μνήμη, ξυπνάτε κουρασμένοι ακόμα και αν κοιμάστε πολλές ώρες, διψάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, δυσκολεύεστε να καταπιείτε φάρματα και έχετε πολλά σφραγίσματα στα μπροστινά σας δόντια, ίσως τίποτα από όλα αυτά να μην γινόταν, αν είχατε ανοιχτή την αεροφόρο οδό από τη μύτη.
Πολλοί ασθενείς παραμελούν να διορθώσουν την αναπνοή από τη μύτη τους, θεωρώντας ότι, αφού αναπνέουν από το στόμα, δεν χρειάζεται. Αν είστε ένας απ’ αυτούς, μην το αναβάλετε άλλο. Η αναπνοή από το στόμα προκαλεί πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι μια διόρθωση στη μύτη σας, που θα σας κρατήσει εκτός δουλειάς το πολύ για 3 μέρες.

Αναδημοσιευση αρθρου απο το http://www.dental-blog.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Νεογιλα δοντια