Νεογιλα δοντια

Τα νεογιλά δόντια ανατέλλουν όταν τα μωρά είναι 5 έως 8 μηνών. Είναι μικρότερα από τα μόνιμα δόντια, επειδή οι γνάθοι των μικρών παιδιών είναι μικρότερες. Καθώς οι γνάθοι αναπτύσσονται, περισσότερα νεογιλά δόντια ανατέλλουν. Συνολικά υπάρχουν 20 νεογιλά δόντια και η ανατολή τους ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 με 2 ½ χρόνων.
Νεογιλοί Τομείς : Αυτά είναι τα μπροστινά μας δόντια και είναι συνολικά 8 δόντια ( 4 για την άνω γνάθο και 4 για την κάτω). Είναι συνήθως τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται μεταξύ 5 και 8 μηνών και χρησιμοποιούνται για να κόβουν το φαγητό πχ να δαγκώσουν ένα μήλο. Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από την πλατιά τους κοπτική επιφάνεια και από τη μοναδική ρίζα που έχουν.

Νεογιλοί Κυνόδοντες :Είναι μπροστινά δόντια και πιο τριγωνικά σε σχήμα από τους τομείς . Συνολικά έχουμε 4 κυνόδοντες στο στόμα και εμφανίζονται μεταξύ 16 και 23 μηνών. Όπως οι τομείς, έτσι και οι κυνόδοντες έχουν μόνο μία ρίζα . Στα ζώα, όπως στα σκυλιά, οι κυνόδοντες είναι πιο μεγάλοι και χρησιμοποιούνται για να σκίζουν την τροφή. Στους ανθρώπους είναι μικρότερα σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται όπως οι τομείς για να κόβουν την τροφή.
Νεογιλοί Γομφίοι : Είναι μεγάλα οπίσθια δόντια που χρησιμοποιούνται για να συνθλίβουν την τροφή σε μικρότερες ποσότητες, έτσι ώστε μπορούμε να τις καταπιούμε. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται μάσηση. Είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα δόντια, γιατί είναι μεγαλύτερα, έχουν εξογκώματα και ανώμαλες επιφάνειες που βοηθούν στη μάσηση. Επίσης έχουν περισσότερες ρίζες οι οποίες είναι και πλατιές. Συνολικά έχουμε 8 νεογιλούς γομφίους οι οποίοι εμφανίζονται σε ηλικία 1-2 χρονών. Αργότερα αυτά τα νεογιλά δόντια θα αντικατασταθούν από τους μόνιμους προγομφίους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ