Μόνιμα Δόντια

Τα δόντια των ενήλικων ή αλλιώς μόνιμα δόντια ξεκινούν την εμφάνιση τους στη ηλικία των 6 χρόνων. Είναι μεγαλύτερα από τα νεογιλά δόντια . Καθώς οι γνάθοι αναπτύσσονται υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Υπάρχουν συνολικά 32 μόνιμα δόντια στο στόμα αλλά μερικές φορές οι φρονιμίτες δυσκολεύονται να ανατείλουν εάν η γνάθος δεν είναι αρκετά μεγάλη

Μόνιμοι Τομείς: Είναι μπροστινά δόντια και συνολικά υπάρχουν 8 τομείς στο στόμα (4 πάνω και 4 κάτω) Είναι τα πρώτα μόνιμα δόντια που εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται για να κόβουν το φαγητό (πχ δάγκωμα μήλου). Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από τη πλατιά κοπτική επιφάνεια και από τη μία και μοναδική ρίζα που έχουν.
Μόνιμοι Κυνόδοντες: Είναι και αυτά μπροστινά δόντια γνωστά και έχουν πιο τριγωνικό σχήμα από τους τομείς . Όπως οι τομείς , έτσι και οι κυνόδοντες έχουν μια ρίζα. Συνολικά έχουμε 4 μόνιμους κυνόδοντες . Στα ζώα ,όπως οι γάτες και οι σκύλοι, αυτά τα δόντια είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος ούτως ώστε να σκίζουν μεγάλα κομμάτια φαγητού. Στους ανθρώπους είναι μικρότερα σε μέγεθος και χρησιμοποιούνται όπως και οι τομείς για να κόβουν και να τεμαχίζουν την τροφή.
Προγόμφιοι: Είναι οπίσθια δόντια που ανατέλλουν στη θέση των 1ων και 2ων νεογιλών γομφίων . Συνολικά έχουμε 8 μόνιμους προγομφίους. Οι τέσσερις πρώτοι προγόμφιοι ανατέλλουν πρώτοι και έπειτα ακολουθούν οι τέσσερις δεύτεροι προγόμφιοι. Στη νεογιλή οδοντοφυΐα δεν υπάρχουν προγόμφιοι παρά μόνον γομφίοι.
Μόνιμοι Γομφίοι:Αυτά είναι μεγάλα οπίσθια δόντια που χρησιμοποιούνται για να συνθλίβουν την τροφή πριν την καταπιούμε, μια λειτουργία γνωστή ως μάσηση. Έχουν περισσότερες ρίζες από τα προηγούμενα δόντια και επίσης έχουν ανώμαλες και ακανόνιστες μασητικές επιφάνειες με βοθρία και αύλακες. Συνολικά έχουμε 12 γομφίους, 3 σε κάθε πλευρά γνωστοί ως 1ος , 2ος και 3ος γομφίος.
Ο Πρώτος Γομφίος: Οι πρώτοι γομφίοι έχουν ίδιο μέγεθος με τους δεύτερους γομφίους και εμφανίζονται στην ηλικία των 6 με 8 χρόνων.
Ο Δεύτερος Γομφίος: Οι δεύτεροι γομφίοι έχουν ίδιο μέγεθος με τους πρώτους γομφίους και εμφανίζονται στην ηλικία των 12 χρόνων.
O Τρίτος Γομφίος: Είναι τα τελευταία μόνιμα δόντια και εμφανίζονται στην ηλικία των 18-21 χρόνων. Ονομάζονται επίσης και φρονιμίτες. Συνολικά έχουμε 4 φρονιμίτες στο στόμα και μερικές φορές προκαλούν προβλήματα εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να ανατείλουν.
Κατά τη περίοδο της εφηβείας πρέπει να έχουμε γύρω στα 28 μόνιμα δόντια μέσα στο στόμα. Στο τέλος της εφηβικής περιόδου εμφανίζονται τα τελευταία μόνιμα δόντια , οι φρονιμίτες ή αλλιώς οι τρίτοι γομφίοι και τα συνολικά μόνιμα δόντια που έχει ο άνθρωπος είναι 32.
dental chart

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

Νεογιλα δοντια