Νεογιλά και μόνιμα δόντια



Στην ηλικία των 6 μηνών τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα. Συνήθως είναι οι νεογιλοί κεντρικοί κάτω τομείς. Ακολουθούν οι νεογιλοί κάτω πλάγιοι τομείς.
Στην ηλικία των 9 μηνών εμφανίζονται 4 μπροστινά δόντια στην άνω γνάθο και 4 μπροστινά δόντια στην κάτω γνάθο.
Στην ηλικία του ενός έτους εμφανίζονται οι νεογιλοί πρώτοι κάτω γομφίοι οι οποίοι είναι και τα πρώτα οπίσθια δόντια.
Οι νεογιλοί άνω πρώτοι γομφίοι εμφανίζονται λίγο αργότερα στην ηλικία των 14 μηνών.
Οι νεογιλοί κάτω κυνόδοντες εμφανίζονται στην ηλικία των 16 μηνών και οι άνω 2 μήνες αργότερα.
Στην ηλικία των 24 μηνών, τα τελευταία νεογιλά δόντια (οι νεογιλοί άνω και κάτω δεύτεροι γομφίοι) εμφανίζονται και στην ηλικία των 2,5 χρονών όλα τα νεογιλά δόντια πρέπει να έχουν εμφανιστεί στο στόμα.
Η ηλικία των 6 ετών είναι και η ηλικία που τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να «πέφτουν» για να δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα. Τα πρώτα νεογιλά δόντια που «πέφτουν» είναι οι νεογιλοί κάτω κεντρικοί τομείς. Αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν για να δώσουν τη θέση τους στα μόνιμα δόντια. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι επίσης εμφανίζονται στην ηλικία των 6 ετών πίσω από όλα τα νεογιλά δόντια.
Στην ηλικία των 7-8 ετών όλοι οι μόνιμοι κάτω τομείς έχουν κάνει την εμφάνιση τους ξεκινώντας από τους κεντρικούς. Οι 4 νεογιλοί άνω κεντρικοί τομείς αρχίζουν να «πέφτουν» στην ηλικία των 7 ετών για να δώσουν τη θέση τους στους αντίστοιχους μόνιμους. Οι μόνιμοι άνω και κάτω πρώτοι γομφίοι έχουν ήδη εμφανιστεί.
Στην ηλικία των 8 ετών όλοι οι μόνιμοι τομείς έχουν εμφανιστεί και αναπτύσσονται.
Στην ηλικία των 9 ετών εμφανίζονται οι μόνιμοι κάτω κυνόδοντες, ενώ οι νεογιλοί πρώτοι γομφίοι αρχίζουν να πέφτουν και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι πρώτοι προγόμφιοι.
Στην ηλικία των 10 ετών οι νεογιλοί δεύτεροι γομφίοι αρχίζουν να «πέφτουν» και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι προγόμφιοι.
Στην ηλικία των 11 ετών οι νεογιλοί άνω κυνόδοντες και δεύτεροι γομφίοι «πέφτουν» και στη θέση τους εμφανίζονται οι μόνιμοι άνω κυνόδοντες και άνω δεύτεροι προγόμφιοι αντίστοιχα.
Στην ηλικία των 12 ετών όλα τα νεογιλά δόντια έχουν «πέσει».Η ηλικία των 12-13 ετών είναι και η ηλικία που εμφανίζονται οι μόνιμοι δεύτεροι γομφίοι.
Στην ηλικία των 13 ετών θα πρέπει να βρίσκονται στο στόμα 28 μόνιμα δόντια. Οι μόνιμοι άνω και κάτω δεύτεροι γομφίοι είναι και οι τελευταίοι που κάνουν την εμφάνισή τους πριν τους φρονιμίτες.
Αν υπάρχει αρκετός χώρος οι τρίτοι μόνιμοι γομφίοι (ή φρονιμίτες) εμφανίζονται.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ