ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ

    







sealants NEW_hspd










Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών είναι λευκά ή διαφανή επιχρίσματα τα οποία τοποθετούνται και κολλούν πάνω στις μασητικές επιφάνειες των μασητήρων ώστε να μη συσσωρεύονται εκεί τροφές και μικρόβια. Όταν οι πρώτοι μόνιμοι μασητήρες (ή εξαρίτες) ανατείλουν στο στόμα γύρω στην ηλικία των 6 ετών, η αδαμαντίνη τους (σμάλτο) είναι ακόμα μαλακή και πορώδης. 
Με την πάροδο του χρόνου και για 5 χρόνια απορροφά ασβέστιο από το σάλιο και σκληραίνει. Επειδή κατά τη διάρκεια αυτών των 5 ετών τα δόντια αυτά είναι πολύ ευάλωτα στην τερηδόνα τόσο γιατί υστερούν σε σκληρότητα, όσο και γιατί δεν καθαρίζονται σωστά από τα παιδιά λόγω της οπίσθιας θέσης τους, συστήνεται όπως καλύπτονται με προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών εκεί που χρειάζεται.
Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών τοποθετούνται σε υγιή δόντια, πριν αυτά αποκτήσουν τερηδόνα χωρίς την αφαίρεση καθόλου οδοντικής ουσίας. Ο χρόνος ζωής τους είναι κατά μέσον όρο 5 χρόνια και ενόσω παραμένουν στα δόντια ακέραια προστατεύουν 100 % από την τερηδόνα των μασητικών επιφανειών στις οποίες τοποθετούνται.
.
Πρέπει να παρακολουθούνται και να συντηρούνται γιατί εάν σπάσουν ή φθαρούν τότε είναι επικίνδυνα εφόσον μετατρέπονται σε παγίδες μικροβίων. Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών δεν προστατεύουν εξολοκλήρου το δόντι από την τερηδόνα αλλά μόνο όπου υπάρχουν οπές και σχισμές που είναι βέβαια και η πιο συχνές περιοχές εμφάνισης τερηδόνας.
Σκοπός της εφαρμογής τους είναι η πρόληψη της τερηδόνας στις περιπτώσεις που εάν δεν εφαρμοστούν τα δόντια θα αποκτήσουν τερηδόνα.

Αυτή η τερηδόνα δεν θα υπήρχε εάν τοποθετείτο προληπτική κάλυψη

Τα κριτήρια εφαρμογής τους τα ξέρει ο οδοντίατρος αλλά σε γενικές γραμμές αφορούν ασθενείς με ευαισθησία στην τερηδόνα των οπών και σχισμών και γενικά σε ασθενείς με ιστορικό τερηδόνας στη νεογιλή οδοντοφυΐα. Σίγουρα δεν είναι αναγκαία σ`όλα αδιακρίτως τα παιδιά αλλά μόνο εκεί που υπάρχει ανάγκη. Αυτό θα το κρίνει ο οδοντογιατρός σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ