9 σοβαρές ιατρικές περιπτώσεις που συνδέονται με τη στοματική υγεία


Ερευνητές έχουν συνδέσει την κακή στοματική υγεία και τις ασθένειες των ούλων με απειλητικές για τη ζωή συνθήκες.
Το θέμα της στοματικής υγείας συζητείται συχνά τον τελευταίο καιρό, και ο λόγος είναι σοβαρός: Μια ολόκληρη σειρά από νέες ανακαλύψεις έχουν επισημάνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται με μερικές πολύ σοβαρές ιατρικές καταστάσεις - και ότι η θεραπεία των ασθενειών που σχετίζονται με το στόμα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως ένα προληπτικό μέτρο.
Είναι γνωστό για πολύ καιρό, πως τα βακτήρια του στόματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην γενική υγεία, αλλά τον τελευταίο καιρό η περιοδοντική νόσος και τα βακτήρια που την προκαλούν έχει βρεθεί να συνδέονται με περιπτώσεις καρκίνου, πνευμονικών λοιμώξεων, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, κ.α.
Οι ερευνητές εργάζονται σκληρά ώστε να εντοπίσουν ένα η θεραπεία των στοματικών θεμάτων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των σοβαρών ιατρικών περιπτώσεων.

ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Η καλή στοματική υγεία μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ορισμένους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

Νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham δείχνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και περιοδοντίτιδα έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από εκείνους που αντιμετωπίζουν μόνο χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Σε μια μελέτη ασθενών που εισήλθαν στο νοσοκομείο με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ ορισμένων τύπων εγκεφαλικών επεισοδίων με την παρουσία στοματικών βακτηρίων.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η περιοδοντική νόσος έχει συνδεθεί με μια σειρά από ιατρικά προβλήματα, αλλά τώρα οι ερευνητές λένε πως ακόμη ένας κίνδυνος προστίθεται στον κατάλογο: ο καρκίνος του μαστού. 
Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με περιοδοντική νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τον καρκίνο από εκείνες χωρίς στοματολογικά προβλήματα.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Νέα έρευνα δείχνει ότι ευάλωτοι ασθενείς στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έλαβαν ενισχυμένη στοματική φροντίδα από έναν οδοντίατρο βρίσκονταν σε σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεως του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Τους τελευταίους μήνες, η περιοδοντική νόσος έχει συνδεθεί με την αύξηση του αριθμού σοβαρών προβλημάτων υγείας - και οι ερευνητές έχουν τώρα ανακαλύψει ένα ακόμα: τον καρκίνο του οισοφάγου.
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς από τη στιγμή που οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα - όπως δυσκολία στην κατάποση, οι περισσότεροι βρίσκονται σε πολύ προχωρημένα στάδια της νόσου.
Σύμφωνα με μια έρευνα, το συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου είναι μόλις 15%, καθιστώντας την πρόγνωση της ασθένειας εξαιρετικά ζοφερή.
Αν τα βακτήρια του στόματος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στον καρκίνο του οισοφάγου, είναι πιθανόν να μπορούν να παρθούν προληπτικά μέτρα.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Θέλετε να αποφύγετε μια καρδιακή προσβολή; Φροντίστε πολύ καλά τα δόντια σας.
Σε μια πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι η απώλεια δοντιών θα μπορούσε να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, ακόμη και θάνατο.

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Η συζήτηση σχετικά με την πιθανή σχέση της νόσου Αλτσχάιμερ και των οδοντιατρικών λοιμώξεων και θεραπειών βρίσκεται σε όλα τα πρωτοσέλιδα αυτόν τον καιρό.
Τώρα, δύο ερευνητές έχουν εξετάσει μια εκτεταμένη συλλογή από έρευνες και καθόρισαν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της νόσου και των βακτηρίων του στόματος.

AIDS

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ έχουν βρει έναν κρίσιμο λόγο γιατί η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου πρέπει να γίνεται όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν.
Σε μια πρόσφατη μελέτη ανακάλυψαν ότι τα υποπροϊόντα των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα, που ονομάζονται μικρή μεταβολική αλυσίδα λιπαρών οξέων (SCFA), μπορούν να ενεργοποιήσουν τον ιό του AIDS σε αδρανή Τ-κύτταρα, προκαλώντας τον να αντιγραφεί.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Ερευνητές από το Case Western Reserve University School of Dental Medicine και των Τμημάτων Ουρολογίας και Παθολογίας του University Hospitals Case Medical Center ανέφεραν ότι η θεραπεία της ασθένειας των ούλων μείωσε τα συμπτώματα φλεγμονής του προστάτη.
Πηγή: DentalProductsReport.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νεογιλά και μόνιμα δόντια

Tέλος στα σφραγίσματα...

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΡΟΥΞΙΣΜΟΥ